Marka Tescili Nedir?

Marka Tescil Nedir?
LinkedIn
Twitter
Facebook
Marka tescili, bir işletmenin ürün veya hizmetlerini diğer işletmelerden ayırt etmek için kullandığı isim, logo, slogan veya sembol gibi ticari kimlik unsurlarının yasal olarak korunmasını sağlar. Marka tescili işletmenin marka üzerindeki haklarını koruma altına alır ve üçüncü kişilerin bu markayı izinsiz kullanmasını engeller. Örneğin bir finans şirketinin ismi, bir teknoloji şirketinin logosu veya bir tekstil markasının sloganı marka tesciline konu olabilir. Hem yurt içine, hem de yurt dışına yönelik ayrı şekilde marka tescili alınmaktadır.

Yurt İçi Marka Tescil Başvuru Süreci

Genel olarak yurt içi marka tescil başvuru süreci şu şekilde gerçekleşir;

1. Başvurunun Yapılması: Başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) yapılır.

2. Şekli İnceleme: Başvuru şekli olarak incelenir ve eksiklikler varsa düzeltilmesi için süre tanınır.

3. Hukuki İnceleme: Başvuru hukuki açıdan incelenir.

4. Karara İtiraz Süreci: Kurum kararlarına karşı, söz konusu kararlardan zarar görenler tarafından yazılı ve gerekçeli olarak itiraz edilebilir.

5. Yayım: Karara itiraz olmaması ya da itirazın haksız bulunduğu durumlarda başvuru uygun bulunursa Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanır.

6. Yayıma İtiraz Süreci: Yayımdan sonra üçüncü kişilerin itiraz edebilmesi için süre tanınır.

7. Tescil ve Belge Verilmesi: İtiraz olmaması ya da itirazların reddedilmesi durumunda marka tescil edilir ve tescil belgesi verilir.

Marka tescil süreci, itiraz olup olmamasına bağlı olarak 8-12 ay arasında tamamlanmaktadır. Marka tescili, 10 yıl boyunca koruma sağlar ve bu süre yenilenebilir.

Marka Tescili Neden Önemli?

Marka tescili, işletmenizin kurumsal kimliğine yönelik zararların meydana gelmesi ihtimaline karşı işletmenizi koruma altına alır. Markanın taklit edilmesi halinde marka sahibinin yasal haklarını korur. Bununla beraber markanız, işletmenize değer katar. Tescil ile markanızın özgünlüğü korunur.

Yurt Dışı Marka Tescil Başvuru Süreci

Yurt dışı marka tesciline başvuru süreci şu şekilde gerçekleşir;
1. Başvuru Yönteminin Belirlenmesi: Yurt dışı marka tescilinin kapsamı yönünden değişiklik gösteren başvuru şekillerini ele alacak olursak:
Ülkesel Marka Tescili: Doğrudan tescil talep edilen ülkenin resmi marka ofisine yapılan başvuru şeklidir. Ülkesel başvuru yapılması durumunda genellikle tescil süreci yaklaşık 1 yıl olmaktayken bu süreç ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir.

Madrid Protokolü: WIPO (Dünya Fikri Haklar Örgütü) tarafından yürütülen ve Türkiye’nin dahil olduğu 130 ülkenin üye olarak yer aldığı Madrid Protokolü kapsamında gerçekleştirilen uluslararası toplu marka tescil sistemidir.

AB Kapsamında Tescil (EUTM): 27 üye ülkenin bulunduğu Avrupa Birliği için tek bir başvuru ile tüm ülkelerde geçerli koruma almak mümkündür.

OAPI (Afrika Birliği) Tescil Sistemi​: OAPI (Afrika Sınai Mülkiyet Hakları Organizasyonu) tarafından yürütülen ve 17 adet Afrika ülkesinin üye olduğu toplu tescil sistemidir.
Firmalar, yurt dışında tescil edecekleri markalarının yer alacağı ülke seçimlerine göre ilgili başvuru çeşitlerini tercih etmektedirler.
2. Başvurunun Yapılması: Başvurulacak yöntemin belirlenmesiyle birlikte tek ülkeye başvurulacaksa ilgili ülkenin marka ofisine, toplu tescil sistemlerine yapılacak başvurunun da ilgili birimlere yapılması gerekmektedir.

3. İnceleme: Başvuru yapılan ülkelerin marka ofisleri, başvuruyu inceler. Bu süreçte, markanın tescil edilip edilmeyeceği değerlendirilir.

4. Yayım: Karara itiraz olmaması ya da itirazın haksız bulunduğu durumlarda başvuru uygun bulunursa yayımlanır.

5. Yayıma İtiraz Süreci: Yayım sonrası, üçüncü şahıslar markaya itiraz edebilir. İtiraz durumunda, itirazların çözülmesi gerekecektir.

6. Tescil ve Belge Verilmesi: Başvuru yapılan ülkelerin marka ofisleri, inceleme ve itiraz süreçleri tamamlandıktan sonra markanın tesciline karar verir.
Sizler de işletmenizle globale açılarak sektörün devleri arasında yer almayı hedefliyorsanız, bunun için yurt dışı marka tesciline ihtiyacınız olacaktır. Yurt dışı marka tescili almaya yönelik devlet desteklerinden yararlanmak için bize ulaşabilirsiniz.
Yazımızda sizlere Marka Tescili hakkında bilgi aktarmaya çalıştık. Bunun gibi birçok konu hakkında bilgi edinmek için bloğumuzu takipte kalın.
Soru ve görüşleriniz için info@beeadvise.com e-posta adresimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
Scroll to Top